Cursus Mindfulness in Beuningen voor mantelzorgers

Foto: BNG

Een training voor mantelzorgers die meer bewust, vanuit acceptatie en eigen waarden willen zorgen voor zichzelf en de ander.

Bewuster zorgen

Nederland telt 3,5 miljoen mantelzorgers. Iedereen ervaart het zorgen voor een ander op een andere manier. Het kan voelen als een plicht en het kan ook voldoening geven. Mantelzorgers hebben vaak te maken met situaties die niet te beïnvloeden zijn en dat kan veel stress en overbelasting geven. Of door de zorg voor de ander komt u te weinig aan uzelf toe. Daardoor kunt u zelf klachten en/of problemen krijgen. Zorgen voor een ander begint bij goede zorg voor uzelf. In de cursus Mindfulness & Mantelzorg werken we met het boek ‘Voluit Leven’. Een belangrijk onderdeel is leren accepteren in plaats van vechten tegen. Daardoor ontwikkelt u meer psychische flexibiliteit en ontstaat er ruimte voor wat belangrijk is in uw leven. Dit leidt tot een grotere besluitvaardigheid, vriendelijkheid en vermogen om van het leven te genieten.

De cursus Mindfulness & Mantelzorgen is een combinatie van Mindfulness en ACT (Acceptance and Commitment Therapy), een vorm van gedragstherapie. U leert u te richten op wat u wel kunt beïnvloeden en te accepteren dat emoties en gedachten soms lastig en/of pijnlijk zijn. Soms gaan mensen hun gevoelens uit de weg bijvoorbeeld door dingen uit te stellen; zich terug te trekken; afleiding te zoeken of hard te gaan werken. Vermijden, zelfkritiek of verzetten slokt veel energie op en geeft meer problemen. Mindfulness is je aandacht richten op het hier en nu. Hierdoor leert u te ervaren wat er is en gedachten en gevoelens toe te laten. Dat geeft ruimte om op zoek te gaan naar wat u echt waardevol vindt in uw leven.

Ervaringen van anderen

‘Ik heb in deze training geleerd om veel bewuster te leven, ik kan veel meer genieten van de kleine dingen.’
‘Vroeger stopte ik alles maar weg. Maar nu weet ik beter wat voor mij belangrijk is in het leven. Ik ben veel rustiger geworden.’

Voor wie?

U kunt zich voor de training opgeven als u een of meer van de volgende signalen bij uzelf herkent: gespannenheid, angst, somberheid, vermoeidheid, pijn, verslavingsgedrag, een gevoel van leegte, zelfkritiek. De training is bedoeld voor mensen die willen leren om te aanvaarden, kiezen en actie te ondernemen.

Inhoud

Deze training leert u:

  • hoe u uw waarden als kompas in uw leven kunt gebruiken;
  • wat psychisch leed veroorzaakt;
  • milder te worden naar uzelf en anderen;
  • meer opmerkzaam te zijn en met aandacht te leven;
  • in het hier en nu te zijn.

Deze training is geen therapie.

Praktische informatie

De training wordt u aangeboden door Indigo in samenwerking met Stichting Perspectief in Beuningen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur. Cursusdata: woensdag 20, 27 september, 4, 11 en 25 oktober, 1, 8 en 15 november 2017 van 10.00 – 12.00 uur. De vrijblijvende kennismakingsgesprekken vinden zoveel mogelijk plaats op 5 en 7 september. Cursuslocatie: wordt nog bekend gemaakt (in gemeente Beuningen). Deelname aan deze training kost € 40,-.

Contact en aanmelden

Opgeven kan tot 4 september 2017 bij Stichting Perspectief. Voor meer informatie of aanmelding voor de cursus kunt u een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 024-6750939.

Cookieinstellingen