Avond vol ‘calamiteiten’ bij De Tuut

Foto: Jan Hermens

Met gillende sirene kwamen de brandweerlieden dinsdagavond van brandweerpost Maasbommel naar De Tuut gereden. Er waren knallen gehoord en er zouden slachtoffers zijn gevallen. Werk aan de winkel dus.

De ambulancedienst was al bij het monumentale stoomgemaal. Net als leden van de EHBO-verenigingen Ewijk-Winssen, Noord-Zuid en Bergharen, Hernen, Leur. Het Rode Kruis Beuningen is van de partij en de Reddingsbrigade Tiel doet ook mee. Uiteraard verlenen ook de medewerkers van De Tuut ondersteuning. Het is niet zomaar een oefening. De brandweer haalt meerdere ‘slachtoffers’ uit het gebouw. De hulpverleners ontfermen zich over de gewonden.

Vervolgens mogen de deelnemers in groepen De Tuut in, waar nog meer ‘gekwetsten’ te vinden zijn. Het is de bedoeling dat de hulpverleners de gewonden zo goed mogelijk behandelen. Beoordelaars bekijken nauwgezet hoe de teams het doen. In het gebouw ligt een vrouw van wie een hand afgerukt is, vermoedelijk door een ontploffing. Even verderop heeft een slachtoffer een kapotte knie. Achter de Tuut heeft de reddingsbrigade een drenkeling aan land gebracht.

De brandweer oefent ondertussen honderd meter verderop. Met zware hydraulische scharen halen ze inzittenden uit een autowrak. Een van de twee bloedt weliswaar, maar leeft nog. De ander geeft geen kik. (Maar dat is logisch, want dat is een pop).

Een grootscheepse oefening. Natuurlijk gaat alles er gemoedelijk aan toe. De spanning van een daadwerkelijke calamiteit ontbreekt gelukkig, maar oefenen in de praktijk, met levensechte slachtoffers, is toch anders dan binnen in een zaaltje.

Cookieinstellingen