Uitstekend weer met veel zon en hoge temperaturen

Foto: publiek domein

Het is uitstekend weer met veel zon en hoge temperaturen. Het blijft droog en de maxima komen uit op 25 tot lokaal 30 graden. Ook morgen is het met 26-30 graden erg warm. In de zuidelijke helft ontstaan ’s middags onweersbuien met lokaal veel neerslag. De dagen daarna is in het hele land kans op onweersbuien. Na het weekend wordt het met 20-22 graden een stuk aangenamer.

Vanmiddag is het prachtig weer. Er is volop zon met vooral in het noorden en oosten enkele vriendelijke stapelwolken. Het blijft droog. De maxima komen uit op 25 graden in de Randstad tot 29 in het zuiden, zuidoosten en oosten. Lokaal kan het in de Achterhoek en Limburg zelfs 30 graden worden! Hiermee is het opnieuw zeer warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin juni 18-21 graden. De luchtvochtigheid is laag, waardoor de warmte prettig aanvoelt.

Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten. Aan de west- en noordkust komt in de eerste helft van de middag een zeewind te staan. Voordat de zeewind opsteekt wordt het aan de stranden nog een graad of 24, daarna koelt het af naar een graad of 20.

Vanavond belooft het een heerlijke zomeravond te worden. De zon schijnt nog lang en er is geen wolkje aan de lucht. Alleen in het uiterste zuiden kunnen wat dunne sluierwolken vanuit België binnendrijven, maar het blijft overal droog. Het blijft nog lang warm. Halverwege de avond is het op de meeste plaatsen nog 22-24 graden. Komende nacht is het helder. Het koelt af naar 12 graden in het noorden tot 16 in het zuiden.

Morgenochtend is het opnieuw flink zonnig. In de zuidelijke helft trekken dunne sluierwolken voor de zon langs, maar daar prikt de zon makkelijk doorheen. De temperatuur loopt rap op en aan het eind van de ochtend is het al 25-27 graden.

Morgenmiddag ontstaan in Limburg, Brabant, Zeeland en Zuid-Holland grote stapelwolken. Deze groeien halverwege de middag uit tot fikse onweersbuien. Daarbij is kans op windstoten tot 75 km/uur en hagel. Er staat weinig wind en daardoor verplaatsen de buien zich nauwelijks. Hierdoor valt plaatselijk veel neerslag (circa 60 mm), terwijl het een paar kilometer verderop vrijwel droog blijft. Aan het eind van de middag maakt ook het midden kans op een onweersbui. Elders blijft waarschijnlijk droog en is het vrij zonnig.

De maxima komen uit op 26 graden in het westen en noorden, 28 à 29 in het midden en oosten tot lokaal 30 in de Achterhoek en Twente. In de zuidelijke provincies loopt het kwik vanwege de stapelwolken en buien niet verder op dan 26-28 graden. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een aangename 20 graden.

Morgenavond heeft de zuidelijke helft nog te maken met enkele onweersbuien. Aan het eind van de avond doven de buien langzaam uit en aan het begin van de nacht is het op de meeste plaatsen droog. Er is vrij veel bewolking, waardoor het nauwelijks afkoelt. De minimumtemperatuur ligt rond 16 graden. In de grote steden belooft het met circa 18 graden een plaknacht te worden. Aan het eind van de nacht neemt in het zuidoosten de kans op regen opnieuw toe.

Cookieinstellingen