Grensbankje aan Kennedysingel in Winssen onthuld

Foto: CC0

Afgelopen zondag is een stukje historisch besef aan de Winssense gemeenschap toegevoegd. Tijdens een erg gezellige bijeenkomst van Buurtvereniging De Loaters, is het “grensbankje” onthuld, dat de grens tussen Maas&Waal en Het Rijk van Nijmegen aangeeft.

De Loaters hebben het grensbankje ter hoogte van Kennedysingel 6 (op burendag) in de kleuren van Maas & Waal en het Rijk van Nijmegen geschilderd.

“Winssen Ambts” en “Winssen-Rijks”

Het midden van deze bank is de grens tussen het Land van Maas & Waal en het Rijk van Nijmegen. Vroeger “Winssen Ambts” en “Winssen-Rijks” en langs deze sloot liep vroeger ‘t Rijksche straatje.

Winssen grensdorp sinds 1028

Winssen was in 1028 al bekend onder de naam Windeshem en is een oude Germaans-Frankische naam (vijfde tot achtste eeuw). Omstreeks 500 woonde hier een stamhoofd die Winand heette. Zijn heem (huis) werd Winandsheem genoemd, welke verbasterde tot Windeshem en later tot Wynsen. Deze naam bracht men in verband met het woordje winnen, dat grens betekent. Waarschijnlijk omdat hier de grens liep tussen het ambt van Maas & Waal en het rijk van Nijmegen ging men in plaats van Wynsen Winssen zeggen, dat grensdorp betekent, Winssen was verdeeld in “Winssen-Rijks” en “Winssen-Ambts”.

“t Rijksche straatje”

De naamgeving “t Rijksche straatje” van een voormalige straat op deze locatie verwijst vermoedelijk ook naar WINSSEN als grensdorp. Want “t Rijksche straatje” lag aan weerszijde van deze sloot richting den Hogen Kamp nu de van Heemstraweg. De aangrenzende percelen aan de noordzijde van deze sloot behoren namelijk tot het Rijk van Nijmegen, de grens is namelijk de Geerstraat.

Cookieinstellingen