Zorgen over drinkwatergebruik in Nederland

Foto: Photo by engin akyurt on Unsplash

Zorgen over het kunnen realiseren van stroomaansluitingen voor nieuwe woningen en bedrijven zijn er al langer. Maar nu trekken ook de waterleidingbedrijven aan de bel. Ze waarschuwen dat de drinkwatervoorziening in het geding kan komen. We hoeven in Nederland niet bang te zijn dat er straks geen water meer uit de kraan zal komen. Maar het is wel nodig om nu alvast na te denken over maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Er valt in ons land in principe genoeg neerslag, maar het zuiveren van het water wordt steeds omslachtiger en dus duurder.

‘Misbruik’ van regenwater

Er wordt in Nederland ook veel drinkwater gebruikt voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik. Zo worden er ook tuinen en akkers mee besproeid. Dat kan natuurlijk ook anders. Met behulp van de juiste materialen van technische groothandel Teruplast kun je een groot gazon, een sportveld of een stuk grond waar groente wordt verbouwd ook beregenen met water uit een nabijgelegen sloot of hergebruikt water dat niet meer geschikt is om te drinken maar prima voldoet om regen te vervangen. In andere Europese landen geldt in de zomermaanden soms een sproeiverbod of een verbod om zwembadjes te vullen. Dit kan in de toekomst ook in Nederland gaan spelen, zo waarschuwen de waterbedrijven. Daarom wordt er onderzoek gedaan of minder schoon water dan drinkwater ook in ons land kan worden ingezet als drinkwaterkwaliteit niet noodzakelijk is.

Voorsorteren op de toekomst

Er zijn bedrijven die nu al maatregelen nemen. Zij bestellen bij een gespecialiseerde groothandel drainagematerialen om hun land op een natuurlijke manier te bevochtigen. De slangen zorgen ervoor dat regenwater gelijkmatig over een stuk land wordt verdeeld. Zo ontstaan er geen grote plassen die pas weken later weer zijn opgedroogd, maar wordt het hemelwater op een goede manier verspreid. Zo wordt ook het verzakken van grond voorkomen. Grond die lang droog staat klinkt in waardoor verzakking optreedt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, bijvoorbeeld als er een huis of andere gebouwen op het stuk grond staan. Maar in de toekomst zal het watermanagement een steeds grotere rol gaan spelen, ook en misschien wel juist in Nederland.

Welke maatregelen gaat de overheid nemen?

Ondernemers zoals boeren en tuinders kunnen nu al maatregelen nemen met PE slangen voor drainagesystemen om hun landerijen te bewateren. Als ze dat slim aanpakken kan worden voorkomen dat het land te nat wordt bij langdurige regenval en juist te droog als het in de zomer wekenlang droog en warm is. Het belang is voor hen groot, want als gewassen niet groeien en de oogst tegenvalt dan is dat een directe financiƫle tegenvaller die, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, in de tonnen aan verlies kan lopen. Daarom werken deze ondernemers ook graag mee aan het uittesten van nieuwe innovaties op het gebied van irrigatie en drainage waar technische universiteiten in Nederland aan werken.

Deze tekst is een advertorial.

Cookieinstellingen