Hypotheek bij banken op termijn vaak duurder

Foto:

Een hypotheek die is afgesloten bij een bank, is met name op langere
termijn duurder dan een hypotheek die is afgesloten bij een
onafhankelijke adviseur. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat door
MoneyView uitgevoerd is.Sinds het provisieverbod op hypotheken van kracht is, staan de kosten die de consument moet betalen voor hypotheekadvies ter discussie. Bij veel mensen bestaat het beeld dat zij bij banken goedkoper uit zijn. Ten onrechte, concludeert MoneyView naar aanleiding van het onderzoek waarin 59 verschillende hypotheken op basis van 28 klantscenario’s met elkaar vergeleken werden.

De totale kosten van een hypotheek bestaat uit wat de consument moet betalen voor advieskosten, de hypotheekrente en de premies voor overlijdensrisico’s. MoneyView keek in het onderzoek daarom ook naar naar deze drie factoren. De gemiddelde advieskosten bleek bij banken rond de 1900 euro te zijn en bij onafhankelijk hypotheekadviseurs zo’n 900 euro méér. Ondanks de hogere advieskosten blijken hypotheken afgesloten bij de onafhankelijke hypotheekadviseurs, op termijn goedkoper te zijn.

Volgens MoneyView is de combinatie van het slechts kunnen aanbieden van alleen hun eigen hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van rentepercentages, de reden dat de totale kosten bij de banken oplopen. Zeker als het hypotheekbedrag en de rentevaste periode oplopen, kunnen de verschillen enorm zijn. Zo berekende MoneyView dat de bank bij een hypotheek van 400.000 euro en een rentevaste periode van 20 jaar gemiddeld ruim 41.000 euro duurder is.

MoneyView vergaart en analyseert informatie van en over de markt voor financiële dienstverlening. De peildatum van dit onderzoek was 1 juni 2013.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Neem dan gerust contact met VIB op.

vib-620-grijs