Vierdaagsebos maakt wandelparcours nog groener

Op vrijdag 4 april 2014 is in Park Lingezegen het ‘Vierdaagsebos’ gepresenteerd. Het bos ligt aan de route van de eerste wandeldag van de Vierdaagse Nijmegen. Tevens is de jubileumslogan voor de viering van de honderdste Vierdaagse in 2016 onthuld: ‘Wie wandelt wordt honderd’.In 2016 wordt de 100ste Vierdaagse georganiseerd. Dit wordt een extra feestelijke editie. Een speciale commissie is al bijna twee jaar bezig met de voorbereiding van de jubileumactiviteiten. Na de aftrap  van de jubileumviering op 23 oktober 2013 (‘Nog 1000 dagen tot de 100ste’) is de presentatie van het Vierdaagsebos de tweede tussenstop op weg naar 2016. De nog jonge bomen groeien de komende twee jaar uit tot een prachtig nieuw bos in Park Lingezegen in de gemeente Overbetuwe. Deze groeiperiode staat symbool voor de opbouw naar het hoogtepunt van het jubileum: de start van de 100ste Vierdaagse op 19 juli 2016.

Foto: Ger Loeffen / Stichting DE 4DAAGSE
zibjz0dnom1jj6kaeytz2pqgu

Groen parcours
Wandelen en natuur horen bij elkaar. Het is voor Vierdaagsewandelaars belangrijk dat zij in de omgeving van Nijmegen kunnen genieten van een mooi groen parcours. Om die reden nam de jubileumcommissie contact op met Park Lingezegen, gelegen tussen Nijmegen en Arnhem. Het idee voor een ‘Vierdaagsebos’ werd meteen enthousiast opgepikt door de projectorganisatie Park Lingezegen.

Er is gekozen voor een locatie in het park langs de route van de ‘Dag van Elst’, op de hoek van de Breedlersestraat en het Kattenleger. Daar is op de Nationale Boomfeestdag in maart 2014 een begin gemaakt met het aanplanten van het bos.

Ecologische stapsteen

Het Vierdaagsebos is ongeveer 2,5 hectare groot. De aanplant omvat duizenden exemplaren van gevarieerde soorten als wilg, populier, eik, zoete kers, haagbeuk, meidoorn, hondsroos, vuilboom en één appelboompje. De ontwerpers van het Vierdaagsebos, zien het Vierdaagsebos ook als ecologische stapsteen voor de ijsvogelvlinder. Het is de bedoeling dat die op den duur de weg vindt tussen Rijn en Waal.

Duurzaamheid
Stichting DE 4DAAGSE is van plan om in het kader van duurzaamheid (CO2 compensatie)
de komende jaren op meerdere plaatsen langs de route de aanleg van groen te
bevorderen. Hiervoor zal worden gezocht naar locaties, in overleg met de doorkomstgemeenten.

In Groesbeek is in 2013 al op Wijnhoeve De Colonjes een ‘Vierdaagse Wijngaard’ aangeplant.
 De tweeduizend wijnstokken die toen zijn geplant, zouden in jubileumjaar 2016 de eerste ‘Vierdaagsewijn’ kunnen opleveren.

Jubileumslogan en Comité van Aanbeveling
Het Vierdaagsebos werd geopend met de onthulling van een groot bord met de jubileumslogan ‘Wie wandelt wordt honderd’. Alle verdere jubileumactiviteiten worden onder de vlag van deze leus gepresenteerd.

Naast het Vierdaagsebos is een bank geplaatst als rustpunt voor wandelaars. Deze bank,
geflankeerd door een walnotenboom, is door Stichting DE 4DAAGSE aangeboden aan Park
Lingezegen.

p2v2tz9eg5lo1tr0h2yah1a1e

Bron: www.4daagse.nl

Cookieinstellingen