Opnieuw nadenken over invulling Asdonckplein

Foto:

BEUNINGEN, 11 mei 2012 – Het college van B&W van de gemeente
Beuningen vroeg afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering om een
voorbereidingskrediet van € 330.000,- waarmee de werkzaamheden voor de
ontwikkeling van de locatie Asdonck gestart konden worden.

BEUNINGEN, 11 mei 2012 – Het college van B&W van de gemeente Beuningen vroeg afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering om een voorbereidingskrediet van € 330.000,- waarmee de werkzaamheden voor de ontwikkeling van de locatie Asdonck gestart konden worden.

De gemeenteraad ging hier niet zondermeer mee akkoord en uiteindelijk is het voorstel aangehouden om in een volgende raadsvergadering opnieuw behandeld te worden.

Voorgeschiedenis
De ontwikkeling van het gebied Asdonck stamt al uit 2007. Vanaf 2008 hebben de gemeente Beuningen en Hurks Vastgoedontwikkeling gewerkt aan een visie voor het gebied. Vorig jaar is de samenwerking gestopt toen het college de mogelijkheden voor het realiseren van een gemeentebrede accommodatie (sporthal, dorpshuis en zwembad) onderzocht. Nadat die plannen in september vorig jaar definitief afgewezen werden is in januari van dit jaar met Hurks besproken om de samenwerking voort te zetten op voorwaarde dat de kaders voor die samenwerking vooraf in een intentieovereenkomst worden vastgelegd.

Het opstellen van de intentieovereenkomst is de eerste stap in het plan tot ontwikkeling van de Asdonck. Om het plan te kunnen starten werd om goedkeuring van het voorbereidingskrediet gevraagd.

Opnieuw opening voor gemeentebreede accommodatie

Eerder in dezelfde raadsvergadering is de ‘structuurvisie gemeente Beuningen‘ met een amendement aangenomen wat mogelijk van invloed is op de ontwikkeling van de locatie Asdonck.

In de structuurvisie is opgenomen dat de Asdonck als woningbouwlocatie aangewezen wordt. Bij het amendement van dinsdag is bepaalt dat er ook de mogelijkheid van een integratie van een gemeentebrede accommodatie op deze locatie meegenomen dient te worden. Hetzelfde is overigens ook als aanvulling voor de locatie Hutgraaf opgenomen.

Vanwege deze amendement stelden diverse raadsleden de vraag of in de intentieovereenkomst met Hurks duidelijk afgekaderd kan worden hoe het ontwerp er uit moet komen te zien. “Ik kan me voorstellen dat met het amendement de ontwikkelmogelijkheden beperkt zullen worden”, zei raadslid Houben van GroenLinks.

Raadslid Mentink van het CDA: “Ik denk dat het goed is om een stap terug te doen en dat het college met een helder idee komt met wat zij denkt dat op de Asdonck gerealiseerd moet worden. Op het moment dat het college met de raad daar een eenduidige beslissing over genomen heeft, kan ook gekeken worden hoe dan de verdere invulling met de firma Hurks gedaan worden.”

De heer Repkes van de PvdA voerde aan dat er volgens zijn partij op dit moment, uit oogpunt van volkshuisvesting, geen noodzaak is voor woningbouw op de Asdonck. “De 120 woningen die we nu op de Asdonck willen bouwen hebben absoluut geen urgentie. Laten we naast de bioscoop nog even een tijdje een mooi ruim evenemententerrein houden. Wij zullen tegen dit voorstel stemmen”, aldus de heer Repkes.

Wethouder Piet de Klein verklaarde dat ze juist in deze tijden ‘lef moesten tonen’ en de opdracht niet te strak moeten willen vastleggen. “Zo crëeer je de mogelijkheid om toch plannen gerealiseerd te krijgen.” Hier waren meerdere leden van de raad het toch niet mee eens. Raadslid Houben zei: “Je zult toch met het zojuist aangenomen amendement eerst zicht moet zien te krijgen op hoe zo’n accommodatie er uit komt te zien, hoeveel volume en ruimte het in beslag neemt en wat de kosten zijn. We moeten eerst daarover nadenken en daarna pas het plan willen laten maken. Anders heb je straks een plan dat de eindstreep niet haalt.”

Na een schorsing stelde wethouder Piet de Klein voor het plan aan te houden.

Gerelateerd(e) bericht(en)
23-09-2011 Geen nieuwbouw op Asdonck
13-05-2011 Sporthal, zwembad en dorpshuis op Asdonckplein
17-03-2011 Tweede fase accommodatieonderzoek
13-01-2011 Gemeente vraagt verenigingen naar wensen voor zwembad de Plons
03-09-2010 Besluitvormingstraject accommodatiebeleid gemeente Beuningen gesplitst

Cookieinstellingen