Gemeente moet exploitatie zwembad de Plons openbaar aanbesteden

Foto:

Dit blijkt uit een in opdracht van het college uitgevoerd juridisch onderzoek. Uit dit onderzoek is komen vast te staan dat de gemeente gebonden is aan
‘de beginselen van behoorlijk bestuur’. Vanuit oogpunt van
zorgvuldigheid en gelijkheid alsook het verbod van willekeur, mag een
bepaald schaar recht niet ‘zomaar’ aan een bepaalde partij verleend
worden. De door de gemeente te verstrekken exploitatiebijdrage voor het
zwembad mag gezien worden als zo’n schaars recht.Nadat eind oktober 2013 duidelijk geworden was dat er geen marktpartijen waren die zonder een gemeentelijke bijdrage kans zagen om zwembad de Plons open te houden, heeft de Beuningse gemeenteraad het college de opdracht gegeven om opnieuw bij de marktpartijen langs te gaan en te informeren wat zij denken nodig te hebben om het zwembad wel te kunnen exploiteren.

Met de door de vier benaderde partijen aangeleverde informatie heeft het college in de raadsvergadering van 25 februari 2014 de opdracht gekregen om in onderhandeling te treden over de exploitatie van zwembad de Plons.

Juridisch advies

Om deze opdracht uit te voeren heeft het college eerst juridisch vooronderzoek laten doen. Het college wilde hiermee vooraf weten welke juridische speelruimte bestaat om met de vier aanbieders te onderhandelen zonder belemmerd te worden door landelijk of gemeentelijke aanbestedingsvoorschriften. Het onderzoek wijst uit dat de gemeente verplicht is een openbare aanbesteding te organiseren waarbij minimaal de vier tot nog toe betrokken partijen uitgenodigd dienen te worden. Vanwege de benodigde expertise laat de gemeente het aanbestedingstraject door een extern bureau uitvoeren. De kosten van een deskundig bureau wordt geschat op € 20.000,-.

Verlenging contract tot 1 august
In verband met de duur van het aanbestedingstraject verwacht de gemeente niet eerder dan januari 2015 bekend te hebben wie eventueel de nieuwe exploitant gaat worden. Met het oog hierop gaat de gemeente de huidige exploitant vragen het contract onder gelijke condities te verlengen tot 1 augustus 2015. Doel is het schooljaar en verenigingsjaar af te kunnen ronden. Ook het schoolzwemmen zal in de verlenging van het contract opgenomen worden.

Gerelateerd(e) bericht(en)
15-11-2013 Partijen unaniem voor onderzoek behoud zwembad
17-10-2013 Zwembad de Plons dreigt alsnog te verzuipen
01-11-2012 Zwembad de Plons: “Wij zijn gered”
23-10-2012 Zegt Beuningen nee tegen nieuw zwembad in 2020?
07-04-2012 Reactie zwembad op sluiting
05-04-2012 Teken petitie “Houd De Plons OPEN”
05-04-2012 2nd opinion: In bedrijf blijven zonder grote investeringen is onverantwoord
05-04-2012 Zwembad ‘De Plons’ pas open na aanpassingen
24-03-2012 150 kinderen kunnen vandaag niet afzwemmen
23-03-2012 Zwembad ‘De Plons’ per direct preventief gesloten

Cookieinstellingen